ANADOLU MEKTEBİ

ANADOLU MEKTEBİ

30.06.2022 231

             Okulumuz 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılından itibaren ulusal alanda yürütülen Anadolu Mektebi projsinde 20 öğrencisi ve iki öğretmeni ile yer almıştır. Anadolu Mektebi projesi okulumuz tarafından her yıl ulusal çapta yürütülen bir proje olarak faaliyetlerine devam edecektir. Çalışma kapsamında belirlenmiş olan yazarların eserleri öğrenci grubumuz tarafından okunacak ve akademisyen, yazar konuklarımız eşliğinde ulusal çapta düzenlenen panel ve sempozyumlar düzenlenecektir. Bu muhteşem çalışmaya katılan öğrencilerimiz üniversite eğitimine başladıklarında da projeye üniversitelerinden katılmaya devam edeceklerdir. Proje koordinatörü müdür yardımcımız Gökçen KÜRTÜNLÜ ile Türk Dili ve Edebiyat öğretmenimiz Sahire Erikli KOÇ'a şükranlarımızı sunuyoruz.

             PROJENİN AMACI

            Milli ve manevi değerlerimize sahip çıkan, Türk kültür ve medeniyetinin gelişmesine katkı sunmuş yazarların tüm eserlerinin ve yazar hakkında yazılmış seçkin eserlerin okumasını, okunan her eser hakkında değerlendirme yazısı yazılmasını, eserlerin en az yarısı okunduktan sonra bir konu seçilmesini, seçilen konuda bir konuşma metni hazırlanmasını, düzenlenen panel programlarında hazırlanan metnin sunulmasını amaçlayan bir yazar okuma faaliyetidir.

            Anadolu Mektebindeki öğrenciler, nitelikli bir okuma yapar, yazı ile kendini ifade edinir, sosyal ve kültürel yönden gelişir. Öğrencilerin; çalışkan, doğru, sadakatli, kendine güvenen, irade sahibi, önceliklerini doğru belirleyen, ilkeli ve tutarlı olabilen, mensup olduğu aileyi önemseyen bireyler olmaları hedeflenir.

           Anadolu Mektebi Yazar okumaları, gönüllülük ile başlayan ve devam eden, nicelikten çok niteliğe önem veren, sivil bir okuma faaliyetidir. Anadolu Mektebi yazar okumaları; düşünce, sanat ve kültür hayatımızda büyük etkileri ve katkıları olan yazarlarımızın bütün eserlerinin ve hakkında yazılanların okunması, değerlendirilmesi, yorumlanması temeline dayalı, okuma sonuçlarının yazı ve konuşma ile ifade edilmesi, panel ve açık oturumlarla topluma aktarılması şeklinde devam eden ve nihayet elde edilen bu birikim ve tecrübe ile, okuyucuların; düşünce, kültür ve sanat yolculuklarına kendi başlarına devam edebilecekleri derinlikli bir bilinç ve evrensel bir ufuk kazandırmayı hedeflemektedir.

           ANADOLU MEKTEBİ İLKELERİ

Çalışkan olmak

Bir büyük ideale sahip olmak

Aileye önem vermek

Hayatta kimseye zarar vermeden yaşamak

Doğru sözlü olmak

 Bu bağlamda öğrencilerimizle başladığımız Mustafa KUTLU okumaları yaz tatili boyunca okulumuzda ve İstanbul şehrimizin önemli mekanlarında yapılan özel atölye çalışmaları ile devam edecektir. Anadolu Mektebi yazarları; yerli, milli, manevi ve evrensel insani değerlere sahip olan, bu değerler temelinde hayatlar sürüp toplumumuza bu değerleri telkin eden yazarlardan seçilmiştir.

YAZAR LİSTESİ

Mustafa Kutlu

Tarık Buğra

Cengiz Aytmatov

Samiha Ayverdi

Ahmet Hamdi Tanpınar

Cengiz Dağcı

Yahya Kemal Beyatlı

Necip Fazıl Kısakürek

Mehmet Akif Ersoy

Sezai Karakoç

Cemil Meriç

Nurettin Topçu

30-06-2022