İKRA EMRİNE AMADE KİTAP ATÖLYESİ

İKRA EMRİNE AMADE KİTAP ATÖLYESİ

19.04.2022 296

Günümüzde okuma; toplumun küçük bir kesiminin ayrıcalığı olmaktan çıkmış, sosyal hayata uyumun önemli şartlarından biri haline gelmiştir. Gelişen ve dünyaya yön veren toplumlar okuyan ve okuduklarını birbiriyle paylaşıp yorumlayan insanların meydana getirdiği toplumlardır. Okuma; görme, dikkat, algılama, hatırlama, seslendirme, anlamlandırma, sentezleme, çözümleme ve yorumlama gibi farklı bileşenlerden oluşan karmaşık bir zihinsel süreçtir. Bu süreç doğrultusunda okumanın bir amaç değil yeni bilgilere ulaşmak için kullanılan bir araç olması, işlevsel okul yazarlık kavramını yerleştirmeyi gerektirir.  Okuma etkinliği ile beraber öğrencilerin metindeki önemli bilgileri hatırlayabilmesi, metinden sonuçlar çıkarabilmesi, metindeki tema ve ana fikirleri çıkarabilmesi, kendisiyle ilgili bilgilerden hükümler çıkarabilmesi ve karar alabilmesi beklenir. Fakat öğrencilerin okumaya ilişkin bu becerilerde eksik olması ve birçok öğrencinin belli metinlere bu beceri uygulama konusunda yeterli olmaması, okumayla ilgili genel problemlerdir. Ayrıca bu becerinin bireysel olarak gerçekleştirilmesi de yeterli değildir. Bireylerin belli duygu ve düşünceler etrafında bir araya gelebilmeleri ve bilgi birikimlerini birbirlerine dil becerilerini kullanarak sağlıklı bir iletişim çerçevesinde aktarmaları esastır.

          Okuma becerileri konusunda tecrübe sahibi olan öğretmen ve atölye etkinliğine yön veren yazarlar eşliğinde gerçekleştirilen eser incelemeleri ve eleştirileri sayesinde öğrenciler okuma alanında gerekli tecrübeye sahip olurlar. Bunun yanı sıra belli bir sosyal grubun parçası olup fikir alışverişinde bulunarak hem düşünce dünyalarını hem de sosyal yönlerini geliştirebilirler. Bu projede farklı bireylerin bir araya getirilerek karşılıklı bilgi alış verişinde bulunmalarına yönelik ortamın yaratılması amaçlanmıştır. Ayrıca okuma etkinliğini araç olarak kullanılarak sosyal bütünleşmeyi güçlendirmek hedefler arasındadır. Kitapların eleştirilerinin yazarları ile yapılması yazarın okuyucusuyla bire bir fikir alışverişinde bulunmasına ve kendini sonraki eserlerinde bu eleştiriler doğrultusunda yenilemesine de vesile olacaktır.

 

 

 Bu amaçlar doğrultusunda okulumuzda sekiz yıldır uygulanmakta olan İKRA AKADEMİSİ yüzlerce eserin ve onlarca yazarın öğrencilerimizle buluşmasına ve öğrencilerin akademik bir titizlikle eserleri inceleyerek okumalarına ve mütalaa etmelerine vesile olmaktadır.

19-04-202219-04-2022